13.9.2012

Virkatun korin ohje

Yritän laittaa tänne kuvallisen ja selkeän virkatun korin ohjeen. Katsotaan onnistunko.

Tämä kori on tehty matonkuteesta koukulla nro 10. Halkaisija on noin 17cm. Kudetta meni noin 260g.

1. Hommaa ensinnä kudetta ja koukku.

2. Tee vetosolmu.



3. Unohda tässä hommassa "normaali" kynäote, joka luultavasti koulussa on kaikille opetettu. Ota koukusta "nyrkkiote" ja tee 4 ketjusilmukkaa.

nyrkkiote:



4. Sulje ketjusilmukat renkaaksi piilosilmukalla. 

Piilosilmukka = Työnnä koukku silmukkaan, ota kude koukulle ja vedä koukulla olevien lenkkien läpi.


5. Virkkaa renkaaseen 8 kiinteää silmukkaa. 

Kiinteä silmukka = työnnä koukku silmukan läpi (eli tässä työnnä koukku renkaan keskustan läpi), ota kude koukulle ja vedä silmukan läpi. Ota taas kude koukulle ja vedä kahden koukulla olevan lenkin läpi.


6. Virkkaa 2 kiinteää silmukkaa jokaiseen silmukkaan. Työnnä koukku aina silmukan molempien reunojen läpi, tavallaan kahden lenkin läpi. Tämän jälkeen kerroksella on 16 silmukkaa ja näyttää tältä:

Kiinteä silmukka = Työnnä koukku edellisen kerroksen silmukan läpi, ota kude  koukulle ja vedä silmukan läpi. Ota taas kude koukulle ja vedä kahden koukulla olevan lenkin läpi.


7. Virkkaa ensimmäiseen silmukkaan 1 kiinteä silmukka ja seuraavaan 2 kiinteää silmukkaa. Toista tätä 7 kertaa, jolloin kerroksella on 24 silmukkaa. Näyttää tältä:



8. Virkkaa ensimmäiseen sekä toiseen silmukkaan 1 kiinteä silmukka ja kolmanteen 2 kiinteää silmukkaa. Toista 7 kertaa, jolloin kerroksella on 32 silmukkaa. Näyttää tältä:


9. Virkkaa ensimmäiseen, toiseen sekä kolmanteen silmukkaan 1 kiinteä silmukka ja neljänteen 2 kiinteää silmukkaa. Toista koko kerroksen ajan.

Tästä ei ollutkaan kuvaa, hups! Mutta näyttää hyvin samalta kuin edellinen kuva. On vaan yksi kerros lisää.

10. Lopeta lisäykset. Virkkaa jokaiseen silmukkaan yksi kiinteä silmukka koko kerroksen ajan. Virkkaa kerroksia haluamasi määrä riippuen siitä kuinka korkean korin haluat.

11. Virkkaa viimeinen kerros piilosilmukoilla silmukoiden takareunasta.



12. Katkaise kude. Vedä kude silmukan läpi. Päättele aloitus- ja lopetuspätkät pujottelemalla.


No ymmärtääkö tästä? Kommentoikaa, jos on virheitä. Niitä voi lipsahtaa vaikka kuinka yrittäisi huolellisesti ohjeistaa.

80 kommenttia:

  1. Jee, hyvä!
    Ohjeet on aina kivoja! :)

    VastaaPoista
  2. Hyvä ohje,kiitos..matonkuteet valmiina vain koukku puuttuu ;)

    VastaaPoista
  3. Hei! Tiedätkö edullista kuteiden hankintapaikkaa? Snurre on söpö muut todella kallis liike. Asun Espoossa että lähelläkin sais olla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tunne pääkaupunkiseutua, niin en yhtään tiedä mistä sieltä saisi edullisesti kuteita. Itse ostin Lahdesta kangaskauppa Alestalosta kuteet. Kude maksoi 5,90 e/kg.

      Poista
    2. Mitenköhän olis tuolla Oulunkylässä se Lankanordea? Siellä ainakin myydään, hinnasta en ihan varma... Niiltä löytyy nettisivukin.

      Poista
    3. Hei, Someron lanka käy säännöllisesti Tapiolan torilla ja Vantaan myyrmäessä myymässä kuteita. Trikookude maksaa 4€/kg ja ontelokude 9,50€/kg. Heidän sivuilta löytyy toripäivät...

      Poista
    4. Kärkkäiseltä saa !

      Poista
  4. Ok. Snurressa 9 ekee. Tarvii poikkee Lahessa. Kiitos!!! Sulla kivoja juttuja täällä, olen kässänopena saanut paljon vinkkejä täältä... T. Milla

    VastaaPoista
  5. Voit katsoo myös mun blogista virkkauksiani... Nupurisofia.blogspot.fi

    VastaaPoista
  6. Kävin lauantaina Lahdessa Alestalossa ja siellä ontelokude kyllä nyt ainakin maksaa 12,95/kg..

    VastaaPoista
  7. Kiitos hyvin selkeistä ohjeista!

    VastaaPoista
  8. Kiitos ohjeesta! En ole muistanut aiemmin kertoa että tein sillä pari koria :) Kirjoittelinkin siitä tänne:

    http://craftersdaily.blogspot.fi/2013/02/virkattu-kori.html

    VastaaPoista
  9. Kiitos ohjeesta tulee täältäkin! Kori valmistui nopeasti. Kuva blogissani..

    VastaaPoista
  10. Ja matonkuteitahan voi itsekin leikata vanhoista vaatteista, lakanoista, pöytäliinoista ym. tarpeettomaksi käyneestä.

    VastaaPoista
  11. Kiitos todella selkeästä ohjeesta,kori pian valmis! :)

    VastaaPoista
  12. huippu ohje, isona apuna oli! Kuvat selkeytti, kiitos :)

    VastaaPoista
  13. Kiitos ohjeesta. Minäkin ymmärsin ja onnistuin kerrankin :)

    VastaaPoista
  14. Todella hyvä ohje, täytyy yrittää jos onnistuu kun en oo moniin vuosiin tehny käsitöitä :)

    VastaaPoista
  15. Hei! Voisiko tuosta ontelokuteesta virkata niinkin suuren sangallisen korin kuin takkapuukorin klapeille? Esim. 40-50 cm korkea ja halkaisijakin esim. 50 cm. Sen pitäisi kestää puiden kantamista ulkoa takan luo eli koosta riippuen 5-10 (kuivaa)klapia? Onko kellään kokemusta?
    Tiedosta kiitollinen, Pinelope

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse olen virkannut vain trikookuteesta koreja ja siitäkin tuollaisia melko pieniä. En osaa sanoa voiko ontelokuteesta tehdä takkapuille koria. Jospa joku muu tietäisi.

      Poista
    2. Kiitos! Taidan päätyä hankkimaan kunnon pärekorin varmuuden vuoksi! Yst.terv. Pinelope

      Poista
    3. Ontelokuteesta (kuten Kauhavan Kangas-Aitta Oy:n Lilli-ontelokude) voi tehdä isomman korin, joka varmasti kestää puidenkin painon. Ohjeekin on tuon saman yrityksen sivuilla :)

      Poista
  16. on kyllä tosi hyvä ja helppo ohje. kiitos! :)

    VastaaPoista
  17. Kiitos helposta ja selkeestä ohjeesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollos hyvä! Kiva jakaa joitain ohjeita muille, kun vastaavasti seilaan muiden blogeissa ja saan sieltä ideoita tai neuvoja jonkun tekemiseen.

      Poista
  18. Olen kuukausia pienesti harkinnut näiden aloittamista, olen todella huono virkkaaja vaikka muut puikot pysyvätkin kädessä. Vihdoin etsin ensin muualta ohjeen, mutta onneksi löysin myös tämän. Itselleni huomattavasti helpompi lukea ja tehdä, ja ensimmäinen kori ontelolangasta on jo kohta valmis! Kiitos hyvästä ohjeesta (ja kuvista).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Kiva, jos tämä auttoi sinua.

      Poista
  19. Kiitoksia helposta ja selkeästä ohjeesta, laitoin oikein linkin minun blogiini kun näitä väsäsin tällä ohjeella muutamia!

    VastaaPoista
  20. Kiitos selkeästä ohjeesta, jopa minä onnistuin avullasi :) . Jos haluis tehdä isomman korin, niin mitenkähän nuo lisäykset menisi?

    VastaaPoista
  21. Kiitos selkeästä ohjeesta, jopa minä onnistuin avullasi :) . Jos haluis tehdä isomman korin, niin mitenkähän nuo lisäykset menisi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva! :) Jos haluaa tehdä isomman korin, niin tuon kohdan yhdeksän jälkeen, (joka ohjeessa kuuluu näin: Virkkaa ensimmäiseen, toiseen sekä kolmanteen silmukkaan 1 kiinteä silmukka ja neljänteen 2 kiinteää silmukkaa. Toista koko kerroksen ajan.) virkataan ensimmäiseen, toiseen, kolmanteen sekä neljänteen silmukkaan 1 kiinteä silmukka ja viidenteen 2 kiinteää silmukkaa. Toistetaan koko kerroksen ajan. Ja tämän jälkeen jatketaan ohjeen kohdasta kymmenen. Jos haluaa vieläkin suuremman pohjan, niin virkataan seuraavalla kerroksella 1.-5. silmukkaan 1 kiinteä silmukka ja kuudenteen 2 kiinteää silmukkaa. Näin edelleen voi pohjaa kasvattaa halutun kokoiseksi.

      Poista
  22. Jes, olipa hieno ja selkeä ohje. Kiitos! :)

    VastaaPoista
  23. KIIIIITOS!!Kerrankin ohje jossa kuvat vaihe vaiheelta :)

    VastaaPoista
  24. Selkee hyvä ohje. Tein tollasen.

    VastaaPoista
  25. Hyvä ohje! eikä haittaa edes puuttuva kuva;)

    VastaaPoista
  26. Joulutonttu kiittää oikein hyvästä ohjeesta <3

    VastaaPoista
  27. Kiva että on ohjeet kuvien kera. Itse en ole virkannut sitten ala-asteen, ja ehdottomasti aion tätä kokeilla, sen verran olen noista koreista haaveillut. Tarkoituksena on tehdä isompi noin 30cm halkaisijaltaan oleva kori, toivottavasti onnistun. :)

    VastaaPoista
  28. Ohjeesi avulla sain jo korin pohjan tehtyä, huomenna projekti jatkuu ;) Kiitos hirveesti tästä selkeästä ohjeesta! Novitan ohje kun ei tälläiselle aloittelijalle ihan auennut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sain korin valmiiksi loistavien ohjeidesi ansiosta ja mainitsinkin kyseisen blogitekstisi blogissani http://kirppistelyajavakertelya.blogspot.fi/2014/03/taistelun-kautta-voittoon.html?m=1
      Jos haluat minun poistavan maininnan niin teen sen ilman muuta. Kiitos ohjeesta :)

      Poista
    2. Kiva, että onnistuit! Ilman muuta blogitekstini saa mainita. :)

      Poista
  29. Iso kori on kasassa.Halkaisija pohjasta 50 cm.Tein sen puuvillsekoite matonkuteesta.Reunan korkeus noin 40cm.Mutta pettymyksekseni reunat eivät pysy pystyssä.Ajattelin kovettaa korin riisitärkillä vaan sitäpä ei kaupoissa ole.Verdalla ei synny toivottua tulosta. Mikä nyt neuvoksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmi! :-( En osaa auttaa. Ei ole kokemuksia tuollaisesta tilanteesta.

      Poista
  30. Tosi hyvä ohje kyllä. Tulikin taroeeseen kun koulussa virkataan koria ja oon hieman jäljessä jiten täytyi ottaa kotiin mukaan. Tosi hyvät ohjeet oli ja minulla ainakin onnistui!

    VastaaPoista
  31. Kiitos selko-ohjeesta. Itsekin tein tuon pohjan tällä sun ohjeella ja jatkoin siitä soveltaen omalla tyylillä. Mutta iso apu oli tuosta ohjeistuksesta :)

    VastaaPoista
  32. Kiitos ohjeesta sillä en oo ennen tehnyt koria ja nyt tein sen sitten :)

    VastaaPoista
  33. Näyttääpä ihanan selkeältä ja helpolta! Netistä saa ihan metsästämällä metsästää helppoja aloittelijalle sopivia virkkausphjeita, google ei löydä yhtään mitää sanoilla virkkauksen alkeet! Koukku löytyy kyllä, nyt täytyy hakea jostain kudetta että pääsee kokeilemaan... Kerron sitten juhannuksen jälkeen kuinka kävi...

    VastaaPoista
  34. Näyttääpä ihanan selkeältä ja helpolta! Netistä saa ihan metsästämällä metsästää helppoja aloittelijalle sopivia virkkausphjeita, google ei löydä yhtään mitää sanoilla virkkauksen alkeet! Koukku löytyy kyllä, nyt täytyy hakea jostain kudetta että pääsee kokeilemaan... Kerron sitten juhannuksen jälkeen kuinka kävi...

    VastaaPoista
  35. Näyttääpä ihanan selkeältä ja helpolta! Netistä saa ihan metsästämällä metsästää helppoja aloittelijalle sopivia virkkausphjeita, google ei löydä yhtään mitää sanoilla virkkauksen alkeet! Koukku löytyy kyllä, nyt täytyy hakea jostain kudetta että pääsee kokeilemaan... Kerron sitten juhannuksen jälkeen kuinka kävi...

    VastaaPoista
  36. Näyttääpä ihanan selkeältä ja helpolta! Netistä saa ihan metsästämällä metsästää helppoja aloittelijalle sopivia virkkausphjeita, google ei löydä yhtään mitää sanoilla virkkauksen alkeet! Koukku löytyy kyllä, nyt täytyy hakea jostain kudetta että pääsee kokeilemaan... Kerron sitten juhannuksen jälkeen kuinka kävi...

    VastaaPoista
  37. Näyttääpä ihanan selkeältä ja helpolta! Netistä saa ihan metsästämällä metsästää helppoja aloittelijalle sopivia virkkausphjeita, google ei löydä yhtään mitää sanoilla virkkauksen alkeet! Koukku löytyy kyllä, nyt täytyy hakea jostain kudetta että pääsee kokeilemaan... Kerron sitten juhannuksen jälkeen kuinka kävi...

    VastaaPoista
  38. Näyttääpä ihanan selkeältä ja helpolta! Netistä saa ihan metsästämällä metsästää helppoja aloittelijalle sopivia virkkausphjeita, google ei löydä yhtään mitää sanoilla virkkauksen alkeet! Koukku löytyy kyllä, nyt täytyy hakea jostain kudetta että pääsee kokeilemaan... Kerron sitten juhannuksen jälkeen kuinka kävi...

    VastaaPoista
  39. Näyttääpä ihanan selkeältä ja helpolta! Netistä saa ihan metsästämällä metsästää helppoja aloittelijalle sopivia virkkausphjeita, google ei löydä yhtään mitää sanoilla virkkauksen alkeet! Koukku löytyy kyllä, nyt täytyy hakea jostain kudetta että pääsee kokeilemaan... Kerron sitten juhannuksen jälkeen kuinka kävi...

    VastaaPoista
  40. superhelppo ja hauskaa:) Jäin koukkun ja monta koria on jo tehty

    VastaaPoista
  41. Osaisiko joku auttaa ja selittää minulle mitä seuraavassa ohjeessa tulee tehdä?
    Virkkaa aloitusketjuun 5 kjs ja sulje se renkaaksi ps:lla.
    1. krs: 2 kjs, virkkaa renkaaseen 9 pp (= 10 pp).
    2. krs: 2 kjs, 2 pp jokaiseen silmukkaan (= 20 pp).
    3. krs: 2 kjs, toista *2 pp samaan s:aan, 1 pp* (= 30 pp).
    4. krs: 2 kjs, toista *2 pp, 2 pp samaan s:aan* (= 40 pp).
    5. krs: 2 kjs, toista *2 pp samaan s:aan, 3 pp* (= 50 pp).
    6. krs: 2 kjs, 49 pp silmukoiden takareunaan (= korin alareuna).
    7.-11. krs: 2 kjs, 1 pp jokaiseen s:aan
    Siis mitä tuo esim. 5.krs: 2 ketjusilmukkaa jonka jälkeen tehdään kaks puolipylvästä samaan silmukkaan ja mitä sitten? Sitäkö jatketaan koko kierros samalla tavalla vai mikä tuo 3pp on??? Kiitos avusta. :)

    VastaaPoista
  42. Hei:) On helppo ja hyvä ohje. Hyvä kun on kuvatkin siinä nii tietää missä on menossa.


    Tietääkö joku missä ois amigurumi ohjeita suomeksi?

    VastaaPoista
  43. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  44. Hei!

    Tarvitsisin kipeästi neuvoa. Olen opetellut viime aikoina virkkaamaan näitä pyöreitä koreja (matonkuteesta), mutta yhtäkään en saa valmiiksi asti koska törmään aina samaan ongelmaan: Korin laita on epätasainen. Koria virkatessa tämä ei tietenkään korostu, mutta kun alan päätellä koria niin korin "päättelykohta", eli kohta johon kierros päättyy, jää korkeammaksi. Osaanko selittää asianki selkeästi? Harmittaa ihan vietävästi. Olen yrittänyt miettiä onko ongelma pohjassa vai missä... Vai paksussa kuteessa? Osaisiko kukaan auttaa, alkaa jo tosissaan harmittaa kun ei ymmärrä tällaista todennäköisesti yksinkertaista asiaa...

    VastaaPoista
  45. Mä ainekin kun tein näitä koreja ja törmäsin kanssa epätasaisuuteen niin lisäsin siihen kohtaan ketjusilmukoilla sangan ja liitin piilosilmukalla ja toiselle puolen koria samaan kohtaan ketjusilmukoilla virkaten ja molemmista päistä piilosilmukalla kiinni niin koriin tuli sangat sekä suoran näköinen reuna :) hups, aika monimutkasesti kerroin, mutta toivottavasti ymmärrät.. :D

    VastaaPoista
  46. Sinun kuvasi on tuolla yrittäjän sivulla myymässä koriasi ja käyttää sinun kuvaasi. Onko se kuvan käyttö luvallsita vai varastiko hän sinun kuvasi täältä?
    http://www.jaana-elinasairanen.fi/419785097

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedosta! Täytyy selvittää tämä asia. Kyllä se siltä näyttää, että kuva on täältä otettu.

      Poista
  47. Tosi selkeät ohjeet ja myös et haluaakin isomman, sekin neuvottiin. Iso kiitos. Tarvikkeet mulla onkin, joten eikun virkkaanaan Mukavua hetkiä Joulua odotellessa😊

    VastaaPoista
  48. Tosi selkeät ohjeet ja myös et haluaakin isomman, sekin neuvottiin. Iso kiitos. Tarvikkeet mulla onkin, joten eikun virkkaanaan Mukavua hetkiä Joulua odotellessa😊

    VastaaPoista
  49. Tosi selkeät ohjeet ja myös et haluaakin isomman, sekin neuvottiin. Iso kiitos. Tarvikkeet mulla onkin, joten eikun virkkaanaan Mukavua hetkiä Joulua odotellessa😊

    VastaaPoista
  50. Tosi selkeät ohjeet ja myös et haluaakin isomman, sekin neuvottiin. Iso kiitos. Tarvikkeet mulla onkin, joten eikun virkkaanaan Mukavua hetkiä Joulua odotellessa😊

    VastaaPoista
  51. Tosi selkeät ohjeet! Kiitos ja hyvää joulunaikaa!

    VastaaPoista
  52. Tosi hyvä ohje itse ostin lankani Tokmannilta jossa maksoi 18€/500g

    VastaaPoista
  53. Kiitos todella selkeästä ohjeesta. Minä olen pitkään haaveillut korien virkkaamisesta, mutta nyt vasta rohkenin tarttua härkää sarvista ja näillä ohjeilla tällainen aloittelijakin onnistui hyvin =)

    VastaaPoista
  54. Kiitos selkeistä ohjeista�� tuli aloitettua ensimmäinen korin teko.

    VastaaPoista
  55. Mentita, Soukassa, Espoossa - kannattaa käydä edullisilla kudeostoksilla. Hyvä ja edullinen paikka.

    VastaaPoista
  56. Hyvä ohje ja myös selkeä

    VastaaPoista
  57. Itse virkkasin kaverilleni tällä ohjeella säilytyskoreja kun tiesin että tarvitsi. Hyvä ohje!

    VastaaPoista
  58. Erittäin selkeä ja hyvä ohje

    VastaaPoista