20.4.2012

Neliöpipon ohje

Tämän ohjeen avulla voit aloittaa vaikka ompeluharrastuksen. On helppoa tehdä kaksinkertainen neliöpipo. Pipo valmistuu nopsasti. Näitä voi hurautella vaikka useamman kerralla.

Tämän pipon tein alle vuoden ikäiselle. Lapsen päänympärys on noin 46cm. Valmiin pipon koko tässä on 16cm x 21,5cm. Muuta mittoja lapsen pään koon mukaan.

 Leikkaa suorakaiteen muotoinen pala trikoosta (tässä leveys 45cm x korkeus 34cm). Kankaan leveys tulee olla suunnilleen lapsen päänympärys, josta vähennetään 1cm. Tämä mitta sisältää 1cm:n saumanvarat. Korkeus mitta saadaan mittaamalla lapsen niskasta pään yli otsaan kulmakarvojen paikkeille sekä lisätään saumanvarat (2cm). Tämä ohjeistus mitoittamiseen on suuntaa antava. Kankaan joustavuus vaikuttaa leveysmittaan. Kannattaa ensin kokeilla yksi pipo ja todeta onko sopiva. Mahdollisten muutosten jälkeen voi leikata kasan pipoja ja surautella kerralla monta.


Taita kangaspala pitkittäin kaksinkerroin ja ompele reunat yhteen.


Käännä pipo kaksinkerroin, pipon oikea puoli päällepäin. Nyt ompelemattomat reunat ovat ylhäällä ja sauma keskellä.


Ompele yläreuna (neljä kerrosta yhteen).


Käännä pipo oikeinpäin. Pipo on valmis!


Ompelun iloa ja onnistumisen riemua! Jos on kysyttävää, niin kysykää. Yllättävän vaikea osata tehdä kirjallinen selkeä ohje.

Korjasin ohjetta 9.5.2012


29 kommenttia:

 1. Kiitos hyvästä ohjeesta! Täytyy kokeilla ja opetella samalla saumurin käyttöä. Mussukat tarvitsevatkin pipoja kovasti.

  VastaaPoista
 2. Kiitoksia ohjeesta! Ilman saumuriakin pärjäsin hyvin :)

  VastaaPoista
 3. Kiva, jos ohjeesta oli apua. :)

  VastaaPoista
 4. Yhtä kohta tää tyhmä ei nyt ymmärrä.. tuota kankaan korkeus kohtaa. Esimerkissäsi kankaan korkeudeksi tuli 34cm. Eli jos sen jakaa kahdella ja vähentää saumanvarat niin lapsen päänmitta niskasta kulmakarvoihin olis vain 16cm? Pitääkö se paikkansa vai ymmärsinkö väärin? :D

  Mietin kun mittasin oman lapsen pään (niskasta-kulmakarvoihin) ja mitaksi tuli 33cm, niin silloin kankaan korkeudeksi tulis 68cm ja ois enemmän kuin kankaan leveys (joka meillä 49cm), eikä päin vastoin niin kuin sun esimerkissä.
  Sori tää tyhmä kysymys mut nyt ei tän akan kohksottimet oikein ymmärtäny :D

  VastaaPoista
 5. Niin ja jos tuo oli epäselvä, niin laitan lapsen pään mitat vielä tähän tarkemmin..
  päänympärys = 50cm
  niskasta kulmakarvoihin = 33cm

  Kiitos jo etukäteen jos jaksat selvittää tyhjäpäiselle, millaset mitat mun pitäis kankaasta leikata :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että kysyit! Ohjeessani on virhe. Korjaan sen heti. Korkeus mittaa ei tule kertoa kahdella, niin kuin olen laittanut. Kankaan korkeus on siis mitta niskasta otsalle + saumanvarat. Tällöin kankaan korkeus on vähemmän kuin leveys. Sinun tulisi leikata kankaasta 49cm (leveys) x 35cm (korkeus). Toivottavasti tällä onnistut. Ja edelleen painotan, että mitoitus on suuntaa antava. Joustavuus on kankaissa niin vaihtelevaa, että on mahdoton sanoa tarkkaa sopivaa mittaa. Kiva olisi kuulla ommeltuasi tuliko sopiva.

   Poista
 6. Voi kiitos, mä jo ajattelin että missä mun aivot on kun en ymmärtänyt ohjetta..kiitos korjauksesta :)jahka saan koneen lainaan niin surautan parit piposet, ja tuun kyllä kertomaan miten onnistui :)

  VastaaPoista
 7. Noniin, pipot on kokeiltuna. Saumanvaroja pipon korkeuteen piti lisätä n.5cm kahden sijaan, että istui pojille päähän hyvin :) Mutta ohje oli hyvä ja helppo, aloittelijakin osasi, kiitos :)

  VastaaPoista
 8. Kiva, että ohje oli hyvä. Aika paljon piti lisätä saumanvaroja. Ihan noin paljon en ajatellut ohjeistuksen heittävän. Pipon sopivuus riippuu paljon mistä kohtaa niskaa korkeusmittaa alkaa mittaamaan. Mitta pitää ottaa hyvin alhaalta, että korkeutta tulee riittävästi.

  VastaaPoista
 9. Voi olla etten sitten mitannut tarpeeksi alhaalta. Ja mun pojalla on niin pyöree pää (jos katsoo päätä ylhäältä päin) että uskon ettei senkään takia pienillä saumanvaroilla itunut kun kangas joutuu venyyn niin pyöreeksi ja pipon "kulmat" jäi typerästi söröttään. Kun lisäs enemmän saumanvaraa niin kulmat tuli silleen, kun mun mielestä kuuluukin :)

  VastaaPoista
 10. 0-3 kk tekisin pipoa miten iso pala pitää leikata.sitten 52cm ja 48 cm kans..ei oikeen nyt hahmota..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljonhan olisi mitat niskasta päälaen kautta otsalle? Nämä mitat pipojen tekoon heitän nyt ihan hatusta, kun ei ole tiedossa mittoja niskasta otsalle. Mutta lähtisin kokeilemaan näin:

   vauvan pipo: leikkaa 38cm (leveys) x 26cm (korkeus)

   Lapsen päänympäryksen ollessa 48cm:
   leikkaa 47cm (leveys) x 35cm (korkeus)

   Lapsen päänympäryksen ollessa 52cm:
   leikkaa 51cm (leveys) x 37cm (korkeus)

   Kannattaa kokeilla ensin jostakin jämäkankaasta tai vanhasta vaatteesta. Tämä ohjeistus kun saattaa mennä pieleen. Jos kokeilet, niin hauskaa olisi kuulla kuinka onnistui.

   Poista
  2. En ole alkuperäisen viestin kirjoittaja mutta vastasyntyneelle tässä väänsin pipo lahjaksi ja nuo antamasi mitat oli oikein hyvät muuten mutta korketta saisi lopputuloksessa olla ihan ina enemmän mielestäni. :) Vauvan päähän asti pipo ei vielä ole ehtinyt sovitukseen mutta nuken päähän jonka py (:D) on 34cm tämä oli korkeudeltaan hyvä eli saattaa olla että on sitten korkeus liian pieni kun se ihmislapsen py on nyt noin 39cm. :)

   Poista
  3. Kiitos, kun kommentoit. Saattaa olla, että noihin isompiikin pipoihin pitää sitten lisätä korkeutta.

   Poista
 11. Öö, siis missä vaiheessa pipon yläreuna ommellaan kiinni?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pipossa ommellaan vain kaksi saumaa. Toinen sauma kiinnittää yläreunan kiinni.Eli tuo kohta ohjeessa, jossa lukee: ompele yläreuna (neljä kerrosta yhteen). Kun seuraat ohjetta vaihe vaiheelta, niin varmasti onnistut.

   Poista
 12. oisko kellään laittaa ohjetta neliöpipon talveksi ja millaisilla kankailla kannattaas:)

  VastaaPoista
 13. heippa! eksyin kuukkelin kautta näille sivuille. halusin kommentoida Anonyymille, että itse olen tehnyt talveksi kypärämyssyjä esim. kaksinkertaisesta fleecestä ja tänä syksynä ensimmäistä kertaa kokeilin neliöpipoa (omalla ohjeella) ohut fleece + trikoo -yhdistelmällä.

  kypärämyssyissä on ollut päällinen paksua ja vuori ohutta fleeceä. tai vaihtoehtoisesti college + joku ohut vuorikangas.

  fleece on minun mielestäni mukava sen suhteen, että siinä ei tarvii juurikaan tehdä huolittelutöitä, kun se ei sillätavalla purkaannu kuten joku college :)

  VastaaPoista
 14. Moikka.oisko kellaan tietoa trikoopannan ompelu ohjetta haluasin nyt kokeilla kun pipo onnistui näillä ohjeilla .kiitokset siitä.)

  VastaaPoista
 15. Mä en ymmärrä. Tein mielestäni just niin kun tässä neuvottiin, mutta en osaa kääntää pipoa niin että siitä tulisi oikean näköinen. Missä vika? Viimeisessä kuvassahan alareunassa on taitos ja yläreuna ommellaan yhteen.Ja sivureunat on auki? Niin miten ihmeessä sen saa sitten päähän?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuinkahan osaisin selventää? Yritän parhaani. Viimeisessä kuvassa alareunassa on kyllä taitos ja yläreuna on ommeltu kiinni, mutta sivureunat eivät ole auki.

   Työvaiheet on siis seuraavat:
   Leikkaa kangaspala. Taita kangaspala pitkittäin kaksinkerroin. Ompele reunat yhteen. Nyt pitäisi olla valmiina pitkä putki. (Seuraavaa kohtaa en osaa järkevästi selittää. Jospa voisin käsillä näyttää.) Käännä putki kaksinkerroin. Jos putki on pöydällä suorana, niin ei siitä vaan taiteta kaksinkerroin, vaan käännetään putki niin, että syntyy lyhyempi kaksinkertainen putki. Vähän samalla tavalla kun ottaa pyykkinarulta sukat ja kääntää reunat alaspäin, että sukat pysyy nipussa. Laita sauma vielä keskelle ja ompele yläreuna. Käännä pipo oikeinpäin. Pipo on valmis. Aika hassu selitys tuosta kääntämisestä, mutta ymmärsitkö vieläkään?

   Poista
 16. vinkiksi! jos et heti hoksannut mikä reuna ommeltiin mihin niin itse otin säärystimen (muukin putken mallinen käy) ja kokeilin sillä ja nuppineuloin että jää varmasti aukko päätä varten ennen kuin ompelin. :)

  VastaaPoista
 17. loisto-ohje! Leikkasin alkuvaiheessa kankasn katia ja ompelin alakaistaleeksi fleecen. Tuli hyvä talvimalli. alakaistale kannattaa olla aavistuksen matalampi jottei sauma näy.

  VastaaPoista
 18. Kiitos hyvästä ja helposta ohjeesta :)
  Tälle on kyllä käyttöä.

  VastaaPoista
 19. Hei! Kerrankin loisto--ohje sellaisellekin, joka haluaa vasta tutustella ompeluun...Kysyisinkin sellasta (voi olla tyhmä kysymys), että mikäli ompeee ompelukoneella eikä saumurilla, niin minkälaisella ompeleella tulee paras tulos? Täytyykö se olla jonkunmoinen jousto-ommel? Löytyykö vanhasta koneesta soppelia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva kuulla, että ohjeelle on käyttöä. Jos ompelee tavallisella koneella, niin kyllä se olisi hyvä ommella jollakin jousto-ompeleella, vaikkapa ihan siksakilla. Jos ompelee suoralla tikillä joustavaa materiaalia, niin sauma ei todennäköisesti kestä käytössä, vaan lanka katkeilee.

   Poista
 20. Kiitokset sinulle ohjeesta!
  Muutaman olen ommellut ohjeellasi. (kuvia blogissa)

  VastaaPoista
 21. Kiitos! ;) Ohje oli selkeä ja toimiva.

  VastaaPoista
 22. Mä heräsin tähän ohjeeseen nyt vasta. Erittäin hyvä ohje, tuli kerralla mahtava :) Ihan tein itselle, lapsellinen kun olen, ja pakkasten innoittama ohuesta fleece-kankaasta. Toimii! Samaan settiin tuubikauluri. Ompelin tavallisella koneella pienellä siksakilla saumat. Ihanan nopeeta ja tyylikästä, saattoi pipon kutomiset jäädä ens vuoteen ;)

  VastaaPoista